Innovatiediffusie

Wikipedia is op zich al een innovatie, maar daarover wil ik het nu niet hebben. Ik heb vandaag geleerd wat innovatiediffusie inhoudt. Een boeiend proces over de ontwikkeling van een innovatie. Wikipedia heeft deze diffusie aan den lijven ondervonden en is nu een van de meest bezochte website van dit moment.

De Innovatietheorie van Rogers (Difussion of Innovations) is een theorie die iets vertelt over de verspreiding van een idee (een innovatie) binnen een groep. De originele theorie is bedacht door de Fransman Gabriel Tarde, maar populair geworden door Everett Rogers.
De theorie is met name bekend uit de marketingwereld, waar de theorie iets vertelt over de levenscyclus van een product. Rogers onderscheidt vijf stadia, waarin vijf verschillende groepen worden onderscheiden die het product gaan kopen:
350px-Plc
Innovatietheorie van Rogers

* Innovators (2,5%) – Deze groep mensen zijn de eersten die het product willen hebben. Ze zijn op zoek naar het nieuwste van het nieuwste
* Early Adopters (13,5%) – Net na de innovators bestaat de groep van ealy adopters uit mensen die ook uit zijn op nieuwe dingen. Deze fase wordt gekenmerkt door een sterke groei in de verkoop.
* Early Majority (34%) – Dit is de eerste grote groep mensen die het product gaat kopen. Het product wordt door de massa opgenomen en bereikt zijn volwassenheidsfase.
* Late Majority (34%) – Het product is volwassen, het overgrote deel van de markt is bekend met het product en koopt het. De verkopen zullen langzaam afnemen in deze fase.
* Laggards (16%) – De laatste fase van het product. Het product gaat eigenlijk de markt uit en een laatste groep mensen koopt het product vanwege (bijvoorbeeld) een goede aanbieding. De verkopen zullen afnemen in deze fase.

Deze beschrijving volgt de verschillende groepen mensen die het product aanschaffen. Het model is ook uit te drukken in termen van volwassenheid van het product zelf, de fasen zijn dan: Introductie, groei, volwassenheid, verzadiging en teruggang.

Het diffusieproces van een innovatie kent volgens Hagerstrand een aantal fasen:

* Het primaire stadium, waarbij de innovatie zeer snel wordt geaccepteerd in het centrum
* Het diffusiestadium. De adoptiesnelheid vertraagt in het oorspronkelijke centrum en wordt naar buiten toe groter. Nieuwe centra ontstaan en de regionale verschillen worden kleiner.
* Het condensatiestadium: de innovatie is nu algemeen bekend en de acceptatie gaat trager in de zin dat de percentages langzamer stijgen.
* Tenslotte komt de eindfase: het verzadigingsstadium, waarin de percentages niet meer veranderen omdat de innovatie overal is aanvaard.

Deze fasen lopen in elkaar over. Het proces is continu en men spreekt dan ook van innovatie golven. Nog meer weten over innovatiediffusie kijk dan eens op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s